vermestibi blogjainak gyűjtőoldalát lásd a vermesmotor.blog.hu oldalon!

VaspaRiga

Röpsúlyt a Rigába! (10.)

2019. október 06. - vermes tibi

Ma voltam a tarcali kovácsmesternél. Elkészült az új kuplungharang. Az előző változattal az volt a baj, hogy a gyári kuplungnál a csúszó felület fogazott volt, s ez szép lassan, kb. 700 kilométer alatt ledarálta a pofáról a parafát. Számítottam rá, hogy ez lesz a vége, de egy próbát megért.

Az új kuplung egy gyári Riga kuplung fogaskerekéből és egy esztergált, egyetlen darabból álló harangból készült.

dscn3089.JPG

dscn3088.JPG

dscn3090.JPG

Készíttettem a nyereg részhez is alapanyagokat, most még elég "nyers" mindegyik: a nyeregbe a stucnikat még ezután fogom behelyezni, a külsejéből a fölösleget le kell köszörülni és a belső fogazást is ki kell alakítani rajta, reszelővel. Kicsit másmilyen lesz, mint a korábbi verzió - de erről majd legközelebb. A harang részen annyit kell még finomítani, hogy a csúszó felületen még csiszolni kell, hogy ne morzsolja le a felületi egyenetlenség a parafát. Pofákat is kell még készíteni az elkopottak helyett. Összességében nem túl nagy munka, egy délután alatt el lehet mindent készíteni - de mostanában sajnos nincs egy délutánnyi szabad időm.

De majd lassacskán elkészül ez is.

(Az nem derült ki, hogy egy esztergályos mennyiért készít el egy ilyen harangot - a tarcali kovácsmester nem volt hajlandó egy fillért sem elfogadni.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vermesriga.blog.hu/api/trackback/id/tr315201666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása