vermestibi blogjainak gyűjtőoldalát lásd a vermesmotor.blog.hu oldalon!

VaspaRiga

Sztender

2017. október 23. - vermes tibi

A VaspaRiga sztenderével több baj is van. Először nem találtam a visszahúzó rugóját és nem értettem, miért marad úgy, ha felhajtom. Aztán, amikor szétszedtem a motort, láttam, hogy ez itt nem olyan magoldással működik, mint a későbbi típusok: itt a sztender tengelyén van egy belső rugó s ez szorítja a helyére a sztendert, ami egy bütykön átugorva függőlegesen vagy vízszintesen áll.

dscn1238.JPG

A baj az, hogy ki van kopva a vázon a tengely furata. Így ha sztenderre állítjuk a motort, nem áll egyenesen, hanem inog.

dscn1240.JPG

Laposvasból készítettem ide egy pót darabot. Sajnos a váz belsejébe nem lehet ezt elhelyezni, mert nincs neki elég hely; kívülről kellett a vázhoz hegesztenem.

dscn1246.JPG

Most már stabilan álla a helyén a tengely. Sajnos a Riga váz ezen része 0.75-ös lemez, ami nem valami könnyen hegeszthető az én ívhegesztőmmel. Ügyeskedni kellett, hogy ne lyukadjon ki vagy fogyjon el az anyag.

dscn1256.JPG

Másik probléma, hogy az említett "bütyök", ami a sztendert a két végállásban rögzítené, eléggé el van kopva.

dscn1242.JPG

Azt remélem, hogy a rögzített tengely s az erősebbre húzott rugó majd valamennyire kompenzálja a kopást. Sajnos oda nem tudok behegeszteni semmit, vagy ha a hegesztés esetleg menne is, de a behegesztett darabot nem tudnám normális alakra reszelni/csiszolni, mert nem férek hozzá. Ez egyelőre így marad. Ha nem működne kielégítően, esetleg az is megoldás lenne, hogy a bütyök közepénél, ahol most át van lyukadva a kopástól a lemez, fúrok egy lyukat és egy félgömb fejű csavart csavarok oda - így a csavar feje lenne a bütyök. Majd meglátjuk.

A harmadik probléma az, hogy a sztenderről le van törve az a kis kar, ami kiáll s rá kell taposni, amikor leállítjuk a motort. Erről sajnos azt sem tudom, hogy néz ki, szóval először utána kell néznem, aztán legyártani és felhegeszteni. Mindezt persze csak akkor tudom megejteni, amikor össze van szerelve a motor...

A bejegyzés trackback címe:

https://vermesriga.blog.hu/api/trackback/id/tr3413063320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása